Ländliche Gesellschaft in Südwestspanien

Stipendiat

Prof. Dr. Martin Baumeister

As a history student of the Ludwig Maximilian University in Munich, Martin Baumeister established the following as his research subject: Spain, more precisely the Spanish periphery. Therewith he took up a topic that hitherto had been rather marginal in the classical Western science canon. From a social-historical perspective, Martin Baumeister was particularly interested in how the rural life looked like in one of the poorest provinces of Spain, the Extremadura, in the time from 1875 to 1930.

What kind of social problems prevailed in a region that recalled the social structures of the early modern period, according to Western and Central European standards? What kind of forms of social protest were formed and with what consequences? To answer these and subsequent questions an intensive study of the archives on site was necessary. In order to finance his stay in Spain, Martin Baumeister applied for a scholarship from the Gerda Henkel Foundation in 1987, which he was awarded. In a telephone interview, the current director of the German Historical Institute in Rome told us of how this scholarship became a PhD scholarship and what consequences this scholarship had for Martin Baumeister’s academic career.

Martin Baumeister hatte für sich als Geschichtsstudent der Ludwigs-Maximilian-Universität in München folgendes Forschungsthema entdeckt: Spanien, genauer die spanische Peripherie. Damit griff er nach einem Thema, das bis dato im klassischen westlichen Wissenschaftskanon eher randständig war. Martin Baumeister interessierte sich aus sozialhistorischer Perspektive vor allem dafür, wie das ländliche Leben in einer der ärmsten Provinzen Spaniens, der Extremadura, von 1875 bis 1930 aussah. Welche sozialen Probleme herrschten in einer Region vor, die nach west- bzw. mitteleuropäischen Maßstäben an gesellschaftliche Strukturen der Frühen Neuzeit erinnerte? Welche Formen des sozialen Protestes bildeten sich dort und mit welchen Folgen? Die Voraussetzung für Antworten auf diese und daran anschließende Fragen war ein intensives Studium der Archive vor Ort. Um den Aufenthalt in Spanien finanzieren zu können, bewarb sich Martin Baumeister im Jahr 1987 bei der Gerda Henkel Stiftung um ein Stipendium. Wie aus diesem Stipendium eine Promotionsförderung wurde und welche Folgen das für die akademische Laufbahn Martin Baumeisters hatte, das hat uns der heutige Direktor des Deutschen Historischen Instituts in Rom in einem Telefoninterview erzählt.

Prof. Dr. Martin Baumeister im Gespräch mit Georgios Chatzoudis

Projekttitel Ländliche Unterschichten in Südwestspanien: Großgüterwirtschaft und Konfliktverhalten in der Provinz Badajoz, 1880-1923
Stipendiat

Institution Universität München
Fachbereich Geschichte

Prof. Dr. Martin Baumeister

Titelbild: Mapa de la Provincia de Estremadura, 1766. Quelle: Wikimedia Commons.